当前位置:首页  媒体中心  学院新闻

【学术研究】上财经院虎高计副教授的合作论文被American Economic Journal-Microeconomics正式接受

时间:2021-12-28

近日,上财经院经济学系的虎高计副教授与Yi-Chun Chen的合作论文“A Theory of Stability in Matching with Incomplete Information”被美国经济杂志微观经济学、我校认定的经济学国际一类期刊American Economic Journal-Microeconomics正式接受。

论文摘要

We provide a framework for studying two-sided matching markets with incomplete information. The framework accommodates two-sided incomplete information as well as heterogeneous information among the agents. We propose a notion called stability for a market state, which, based upon agents' information structure, requires (i) individual rationality, (ii) no blocking and (iii) information stability. The novelty of our stability notion lies in how the agents evaluate a blocking prospect, in the presence of general two-sided incomplete information. We show that a stable state exists; moreover, if a state is stable, then coarsening agents' information leads to another stable state.

虎高计副教授为我院2019年引进的常任轨Tenure-track)教师,博士毕业于新加坡国立大学,主要研究领域为市场设计/匹配、机制设计、显示偏好理论。其论文曾发表于Theoretical EconomicsGames and Economic Behavior等国际知名经济学期刊;他负责的科研项目具有不完全信息的双边匹配理论及其应用还成功获批2020年度国家自然科学基金中的青年科学基金项目资助。

上海财经大学经济学院一直将科研创新能力视为学科核心竞争力的重要组成部分,学院教师科研团队以一流学科建设标准严格要求,积极探索、勇于创新,充分发挥学院持续推进的教育改革成果效益,坚定探索立足中国国情的国际化课题研究思路,持续推动前沿领域的问题研究,为学院的学术研究和学科发展添砖加瓦。

(供稿、图 :宋玥  编审:虎高计)